Μια ακόμη επανακυκλοφορία του αριστουργήματος της Capcom.

Πριν από 11 περίπου χρόνια η Capcom μας παρουσίασε το Resident Evil 4 μπολιάζοντας για πρώτη φορά το παραδοσιακό Survival Horror gameplay της σειράς με αρκετά Action στοιχεία. Το όλο εγχείρημα στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και έθεσε τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία της σειράς, η οποία άρχισε σταδιακά να εγκαταλείπει τις Survival Horror ρίζες της και να ακολουθεί τα πρότυπα των σύγχρονων Third-Person Shooters.

H επιτυχία που γνώρισε το Resident Evil 4, αρχικά στο Gamecube και στην συνέχεια στο PS2, ώθησε την Capcom στο να το μεταφέρει σε αρκετά ακόμη format. To 2007 το είδαμε για πρώτη φορά στα PC και στο Wii, το 2011 στα PS3 και Xbox 360, το 2013 ακολούθησε η Ultimate HD Edition για τα PC και φέτος το αριστούργημα της Capcom μεταφέρθηκε σε αμφότερα τα PS4 και Xbox One. Φέτος είναι ούτως ή άλλως μια σημαντική χρονιά για την σειρά Resident Evil, καθώς κλείνει τα 20α γενέθλιά της. Μάλιστα πριν από μερικούς μήνες είδαμε στις next-gen κονσόλες τόσο το Resident Evil 5, όσο και το Resident Evil 6.

Χωρίς να μακρηγορούμε περαιτέρω πάμε να δούμε τι ακριβώς προσφέρει η νέα έκδοση του Resident Evil 4, συγκρίνοντας παράλληλα το περιεχόμενό της με αυτό της Ultimate HD Edition που είχε κυκλοφορήσει στα PC πριν από μερικά χρόνια. Θα έχουμε την τύχη άραγε αυτή την φορά να δούμε την “απόλυτη” έκδοση του Resident Evil 4 ή μιλάμε για ακόμη προχειροδουλειά από την Capcom; Η απάντηση ακολουθεί παρακάτω.

Μια μέρα μπάτσος, έξι χρόνια πράκτορας
Στο τέταρτο κεφάλαιο της σειράς αναλαμβάνετε τον ρόλο του Leon, o οποίος έξι χρόνια πριν και συγκεκριμένα την πρώτη και μοναδική μέρα θητείας του στο αστυνομικό σώμα είχε γίνει μάρτυρας του zombie outbreak στην Racoon City. Ο ήρωας πλέον εργάζεται ως πράκτορας και η αποστολή του είναι να διασώσει την Ashley Graham, την κόρη του Αμερικανού προέδρου.

Τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στην επαρχιακή Ισπανία και σταδιακά θα έρθετε αντιμέτωποι με την οργάνωση Los Illuminados, η οποία χρησιμοποιεί έναν παρασιτικό ιό γνωστό και ως Las Plagas μετατρέποντας τους χωρικούς στους μεταλλαγμένους Los Ganados.

Παραμένει διασκεδαστικό όσα χρόνια κι αν περάσουν, αλλά πλέον είναι ιδιαίτερα χτυπητές οι αδυναμίες που παρουσιάζει σε κάποιους από τους βασικούς μηχανισμούς του.
Μαρτυρά έντονα την ηλικία του
Έχοντας ασχοληθεί με το Resident Evil 4 στο PS2 και στα PC διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη έκδοση δεν έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει από πλευράς gameplay. Για να είμαστε ειλικρινείς το Resident Evil 4 έχει πλέον γεράσει υπερβολικά, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον εξαιρετικά άβολο χειρισμό του. Τα λεγόμενα tank controls (θα πρέπει να σταματήσετε να κινείστε για να πυροβολήσετε) μπορεί να ήταν αποδεκτά πριν από μια δεκαετία, πλέον όμως είναι τελείως αναχρονιστικά. Ομοίως εφιαλτική παραμένει και η διαχείριση του inventory, καθώς ακόμη για την πιο απλή διαδικασία, όπως λόγου χάρη να αλλάξετε το όπλο που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να μπείτε στο κεντρικό μενού.

Το μόνο στοιχείο που δεν έχει φθαρεί με την πάροδο του χρόνου είναι το μαεστρικό στήσιμο των set pieces και των boss fights. Για παράδειγμα η μάχη με τον El Gigante ή το σκηνικό στο οποίο βρίσκεστε πολιορκημένοι σε ένα κτήριο και οι Los Ganados εισβάλλουν από παντού εξακολουθούν να προσφέρουν συγκινήσεις και να ανεβάζουν την αδρεναλίνη σας στα ύψη.

Το port, του port, ω port
Η έκδοση του Resident Evil 4 για το Xbox One (τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και στο PS4) δεν διαφέρει σε τίποτα από την Ultimate HD Edition του που είχε κυκλοφορήσει στα PC το 2014. Κοινώς μιλάμε για ανάλυση στα 1080p, ενώ το frame rate παραμένει σταθερό στα 60fps με μικρές διακυμάνσεις, οι οποίες εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην διαδικασία του reload των όπλων σας. Παράλληλα, εξακολουθούν να εντοπίζονται διακυμάνσεις στην ανάλυση των textures κατά την διάρκεια των cutscenes, αλλά και στα μοντέλα κάποιων NPC.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι οι developers αρκέστηκαν σε μια πολύ πρόχειρη μεταφορά του Resident Evil 4 στις κονσόλες όγδοης οικιακής γενιάς. Χωρίς καμία λοιπόν ουσιαστική βελτίωση στο τεχνικό κομμάτι δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για να πραγματοποιήσετε ένα ακόμη playthrough.

Ψάχνοντας για ένα κίνητρο αγοράς
Η νέα έκδοση του Resident Evil 4 είναι πρακτικά ένα φτηνό port της πρόσφατης Ultimate HD Edition και απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους δεν είχαν ποτέ την τύχη να ασχοληθούν με το τέταρτο κεφάλαιο της σειράς. Εδώ που τα λέμε οι πιθανότητες για να ανήκετε σε αυτή την κατηγορία είναι εξαιρετικά μικρές, εκτός φυσικά κι αν… γεννηθήκατε χθες ή έχετε πέσει από τον Άρη. Έστω και με αυτό το χαμηλό κόστος διάθεσης (20 ευρώ) το παρόν HD remaster δεν έχει κάτι ουσιαστικό να προσφέρει, εκτός κι αν θέλετε να συλλέξετε επιπλέον Achievements/Trophies.

Θετικά:
– Απεικόνιση στα 1080p
– Σταθερό frame rate στα 60fps
– Ικανοποιητική διάρκεια
– Αρμονική μίξη Action και Survival Horror στοιχείων
– Χαμηλή τιμή διάθεσης

Αρνητικά:
– Τα tank controls
– Απλό port της Ultimate HD Edition από τα PC
– Η διαχείριση του inventory

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Ένα πρόχειρο port που μετά βίας καταφέρνει να διασωθεί.

Παντελής Δασκαλέλος


Πηγή / Copyright: gameworld.gr
Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here