Το Dead Rising είναι μια από τις πιο γνωστές σειρές παιχνιδιών με ζόμπι, που ξεφεύγει τελείως από το horror ύφος, σε αντίθεση με τους περισσότερους τίτλους του είδους. Το τέταρτο installment παίρνει μια τελείως διαφορετική πορεία για τη σειρά, αφαιρώντας το χρονικό περιθώριο που είχαν τα υπόλοιπα. Πρωταγωνιστής για ακόμη μια φορά είναι ο Frank West, που τον είδαμε για πρώτη φορά στο πρώτο παιχνίδι, καθώς και το spin-off του sequel Dead Rising 2: Off the Record.

Η μαθητευόμενη του Frank, Vicky Chu, τον παίρνει να ερευνήσουν μια στρατιωτική βάση στο Willamette, το μέρος που είχε ξεσπάσει η πανδημία ζόμπι στο πρώτο παιχνίδι, με στόχο να βρουν στοιχεία για πειράματα που γίνονται σε ανθρώπους. Όμως, αυτό που ανακάλυψαν είναι ακόμα χειρότερο. Ένα νέο είδος ζόμπι αναπτύσσεται και προσπαθούν να το πολλαπλασιάσουν μέσω κλώνων. Η Vick αφήνει τον Frank πίσω, ο οποίος καταζητούμενος πλέον από την αστυνομία, αλλάζει το όνομα του και ζει μια νέα ζωή.

Δεν περνάει πολύς καιρός μέχρι ένας πράκτορας να βρει το Frank. Ολόκληρο το Willamette είναι γεμάτο ζωντανούς νεκρούς και είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει, καθαρίζοντας ταυτόχρονα το όνομά του. Επιστρέφοντας με ελικόπτερο στον τόπο του εγκλήματος, η προσγείωσή τους δεν ήταν και τόσο ομαλή, αφού οι στρατιωτικές δυνάμεις αρχίζουν αμέσως να τους ρίχνουν. Εγκλωβισμένος για ακόμη μια φορά σε ένα εμπορικό κέντρο γεμάτο ζόμπι, ο Frank μαθαίνει πως η Vick είναι εκεί για μέρες, προσπαθώντας να βρει την αλήθεια.

Στην ουσία πρόκειται για ένα beat ‘em up με πολύ βίαια υλοποίηση. Για κανένα λόγο το genre του δεν αγγίζει τους στυλοβάτες του horror, αλλά αυτό είναι που τον κάνει έναν fun to play τίτλο, όπου το μόνο που σας νοιάζει είναι να σφαγιάσετε τις ορδές από ζόμπι. Ωστόσο, αυτό αποτελεί και τη βασική δραστηριότητα του παιχνιδιού, που αργά ή γρήγορα γίνεται κουραστική. Ο μόνος τρόπος να επιβραδυνθεί αυτό, είναι με την τεράστια ποικιλία όπλων, που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας.

Τα όπλα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Πρώτα και βασικά έχουμε τα melee, που μετά από κάποιες φορές χρήσης σπάνε, αφού έχουν το καθένα ξεχωριστό durability. Μπορείτε να οπλιστείτε με κανονικά όπλα, όπως μαχαίρια και ρόπαλα, αλλά και ό,τι άλλο βρείτε στο δρόμο σας, δηλαδή ταμειακές μηχανές, καρέκλες και άλλα. Στον τομέα της μάχης μπορείτε να κοπανάτε τους εχθρούς που βρίσκονται μπροστά σας ή να χρησιμοποιήσετε κάποιες πιο αδύναμες, αλλά τοπικές κινήσεις ώστε να απομακρύνετε αυτούς που σας έχουν περικυκλώσει. Ταυτόχρονα, υπάρχει και dodge σύστημα, που ωστόσο δε δουλεύει αν πέσετε πάνω σε κάποιον εχθρό.

Στα υπόλοιπα όπλα έχουμε throwables, όπως μολότοφ και χειροβομβίδες, ενώ δεν λείπουν και τα ranged weapons. Πιστόλια, βαλλίστρες και άλλα πολλά, είναι μόνο ένα μέρος των όπλων που έχετε στη διάθεσή σας. Όλα αυτά λειτουργούν σε ένα σύστημα third person shooter, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι ανάλογη με τα πυρομαχικά που έχουν πάνω τους. Δεν υπάρχει καθόλου reload, ενώ το scoping κάνει το Frank να κινείται πιο αργά. Ωστόσο, σαν μέσο εκτέλεσης ζόμπι, αποτελεί το πιο αποτελεσματικό.

Δεν είναι όμως στα βασικά όπλα εκεί που βρίσκεται το ζουμί του παιχνιδιού, αλλά στα απίθανα combo weapons που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Ενώνοντας δύο πράγματα μεταξύ τους, μπορείτε να φτιάξετε τρελές εφευρέσεις που ξεπερνούν την πραγματικότητα και είναι έτοιμα να καταστρέψουν ό,τι βρεθεί στο δρόμο σας. Βέβαια, για να γίνει αυτό χρειάζεστε τα απαραίτητα blueprints που μπορείτε να βρείτε σκορπισμένα στο Willamette. Κάποια από αυτά μάλιστα, έχουν και elemental effects, όπως ηλεκτρισμό και φωτιά, που επηρεάζουν τα ζόμπι με διαφορετικό τρόπο.

 

Μαζί με όλα τα παραπάνω έχουμε και μια νέα προσθήκη. Τα Exo Suits λειτουργούν σαν πανοπλίες που ανεβάζουν κατά πολύ τις δυνάμεις του Frank. Διαρκούν μόνο για δύο λεπτά, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημεία στις κεντρικές αποστολές που έχουν απεριόριστη χρήση. Με αυτά μπορείτε να σηκώσετε βαρύτερα όπλα, αν και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οχήματα. Τέλος, μπορείτε να τα αναβαθμίσετε για όση ώρα λειτουργούν, παίρνοντας έτσι και ξεχωριστές λειτουργίες.

Οχήματα υπάρχουν διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο του παιχνιδιού. Είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για να περιπλανηθείτε στο Willamette και ο χειρισμός τους είναι σχετικά ικανοποιητικός. Το μόνο θέμα εκεί βρίσκεται στις στροφές, που σε κάποια οχήματα είναι λίγο πιο ευαίσθητες σε σχέση με άλλα. Θα δείτε επίσης πως υπάρχουν και εδώ κάποια combo vehicles, που είναι εξοπλισμένα με καταστροφικά όπλα και απλά θερίζουν τις ορδές που θα συναντήσετε.

Ποικιλία στα ζόμπι δε θα δείτε μεγάλη, αφού υπάρχουν μόλις δύο επιπλέον κατηγορίες, που απλά έχουν περισσότερη ζωή και είναι πιο επιθετικά. Παρόλα αυτά δε θα αντιμετωπίσετε μόνο αυτά, αφού θα βρείτε και στο δρόμο σας εχθρικούς επιζώντες και στρατιώτες. Όπως και εσείς διαθέτουν διάφορα όπλα, ενώ αργότερα στο παιχνίδι θα τους δείτε να βρίσκονται μέσα σε Exo-suits, πλησιάζοντας λίγο την έννοια του boss fight.

Δεν είναι όμως όλοι οι επιζώντες του παιχνιδιού εχθρικοί. Μέσα από ένα είδος side missions θα πρέπει να τους σώσετε από τα δόντια των τεράτων, ώστε να πάνε μετά στο καταφύγιο της περιοχής. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε όπλα, τρόφιμα, ακόμα και χάρτες για τα collectibles. Βέβαια, δεν είναι όλα διαθέσιμα εξαρχής, αφού το επίπεδο των καταφυγίων ανεβαίνει ανάλογα τους επιζώντες που έχει μέσα, ξεκλειδώνοντας κάθε φορά περισσότερα αντικείμενα.

Τα collectibles του παιχνιδιού είναι ένας εύκολος τρόπος να μαζέψετε xp και να μάθετε τις ιστορίες των ανθρώπων πριν ξεσπάσει η πανδημία. Έχουν τη μορφή υποθέσεων και άμα συμπληρώσετε μια συλλογή, παίρνετε μεγάλα boosts σε xp και χρήματα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και τα blueprints για τα combo weapons, ενώ μερικά collectibles είναι καλά κρυμμένα σε δωμάτια πανικού. Τα δωμάτια αυτά κρύβουν επίσης προμήθειες και όπλα, αλλά για να αποκτήσετε πρόσβαση, θα πρέπει πρώτα να βρείτε την κάρτα κλειδί για το καθένα.

Με τα xp παίρνετε επίπεδα και με αυτά skill points. Έχοντας τέσσερα διαφορετικά skill trees για να επιλέξετε, μπορείτε να τα ξοδέψετε σε ιδιότητες για τα όπλα, melee και ranged, ανεβάζοντας την πιθανότητα για critical hits, καθώς και τη διάρκεια ζωής τους. Από την άλλη έχουμε το fortify, που δίνει περισσότερο stamina και health στον Frank, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτερες αντιστάσεις σε χτυπήματα. Τελευταία κατηγορία είναι αυτή του survival, όπου διαθέτει ιδιότητες για διάφορα πράγματα, όπως λειτουργίες της κάμερας.

Η κάμερα είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία που είχαν τα παιχνίδια Dead Rising. Μπορείτε να απαθανατίσετε διάφορες στιγμές, κερδίζοντας πόντους και xp. Έχουν προστεθεί λειτουργίες για νυχτερινή λήψη και ένα smart vision που δείχνει κρυφά πράγματα στο περιβάλλον. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τη λειτουργία selfie, που δίνει μια ακόμα μικρή πινελιά στο χιούμορ του παιχνιδιού.

Ένα επίσης πολύ ωραίο στοιχείο του παιχνιδιού, είναι ο φόρος τιμής που κάνει σε άλλα παιχνίδια της capcom. Στολές, όπλα και μαγαζιά με θεματολογία το Street Fighter και το Megaman βρίσκονται παντού στην πόλη. Ταυτόχρονα, δεν αφήνει στο περιθώριο παλαιότερους τίτλους όπως Darkstalkers, Ghosts and Goblins και άλλα.

Το παιχνίδι επίσης διαθέτει ένα ξεχωριστό mode για co-op multiplayer, που βασικός στόχος είναι να επιβιώσετε, κάνοντας διάφορες αποστολές. Ενώ διαθέτει το ίδιο skill tree με το campaign, τα levels είναι ξεχωριστά. Κάνοντας αρκετές αποστολές μέσα σε μια μέρα, στο τέλος εμφανίζεται ένα boss fight, το οποίο αν νικήσετε δίνει αρκετούς πόντους. Είναι φανερό ότι το multiplayer δεν προσφέρει κάποια καινοτομία και από τη στιγμή που δεν συνδέεται με την πλοκή, φαίνεται τελείως περιττό.

Γενικά το gamplay του παιχνιδιού είναι αρκετά διασκεδαστικό, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα, που το καταστρέφει. Ο τεράστιος αριθμός από bugs μειώνουν κατά πολύ την ποιότητα της εμπειρίας. Bugs όπως animation glitches, που δεν σας αφήνουν να κουνηθείτε ή τα πλήκτρα να σταματούν να ανταποκρίνονται απαιτώντας restart. Ακόμα και πάνω σε cutscenes προς το τέλος του παιχνιδιού, οι φωνές των χαρακτήρων και οι υπότιτλοι μπορεί να χαθούν τελείως. Το χειρότερο βέβαια είναι ένα gamebreaking bug που μηδενίζει το επίπεδο των καταφύγιων.

Το περιβάλλον του παιχνιδιού καταφέρνει να πιάσει τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, με ένα εμπορικό κέντρο, αλλά και σπίτια που είναι στολισμένα για τη γιορτή. Οι μεγάλοι αριθμοί από ζόμπι δεν επηρεάζουν καθόλου το frame rate, ενώ τα textures είναι ικανοποιητικά. Συχνά θα βλέπετε κάποια graphical glitches με ζόμπι κομμένα στη μέση να αιωρούνται, αλλά κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει την όλη εικόνα του παιχνιδιού, αφού τα προβλήματά του βρίσκονται ήδη αλλού.

Στο θέμα του ήχου το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα είναι αυτό που αναφέραμε πριν στα bugs. Από μουσική βρίσκεται και εδώ στο κλίμα των Χριστουγέννων, με κάθε μαγαζί να παίζει κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, υπάρχουν σημεία στην ιστορία, που η μουσική είναι πιο πολύ κοντά σε horror, βγαίνοντας αρκετά εκτός χαρακτήρα. Σε αυτό συμβάλουν βέβαια και οι ήχοι των ζόμπι, που με τη σειρά τους βγάζουν φρικιαστικούς ήχους.

Στην ουσία το Dead Rising 4 είναι ένας άκρως διασκεδαστικός τίτλος, που εκμεταλλεύεται το κυνήγι ζόμπι όπως πρέπει. Οι διάφορες εφευρέσεις δίνουν λίγη περισσότερη ζωή στον τίτλο, αν και δεν αργεί να γίνει επαναλαμβανόμενος. Σίγουρα αν δεν είχε τόσο σοβαρά θέματα με τα bugs του, θα ήταν ένα αρκετά ολοκληρωμένο παιχνίδι. Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν και τη θεματολογία του να είναι πάνω σε αυτά, θα ήταν ότι πρέπει για τις γιορτές.

Θετικά

  • Ωραία χριστουγεννιάτικη θεματολογία
  • Τα combo weapons είναι απλά θαυμάσια
  • Δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια

Αρνητικά

  • Πολλά bugs που καταστρέφουν την ποιότητα του τίτλου
  • Γίνεται γρήγορα επαναλαμβανόμενο

Πηγή / Copyright: gamespace.gr
Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here