5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε εσείς αντί για το παιδί σας!

Δεν είναι λίγες οι φορές που εμείς οι γονείς βοηθάμε υπερβολικά το παιδί μας, σε σημείο τέτοιο που ουσιαστικά ζούμε την ζωή του!Σήμερα συγκεντρώσαμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις και σας τις παρουσιάζουμε προκειμένου να βοηθηθείτε! Το παιδί σας σίγουρα θα σας ευγνωμονεί αν τα τηρήσετε!

Μιλάτε και απαντάτε εσείς στη θέση του! 

Όσο το παιδί δεν μιλάει, είναι λογικό να αναλαμβάνει ο γονιός ν’ απαντά στις ερωτήσεις που απευθύνουν στο μικρό του. Από τη στιγμή, όμως, που μπορεί να αρθρώσει λέξεις και να σχηματίσει προτάσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμποδίζουμε την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία του με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αναγκάζουμε να μιλάει με άτομα που δεν θέλει, αλλά να το ενθαρρύνουμε να κοινωνικοποιηθεί.

Προσπαθείτε να είστε «κολλητοί» του..

Είναι απολύτως λογικό να θες να είσαι δίπλα στο παιδί σου και να αισθάνεται ότι μπορεί να σου μιλήσει, όμως με το να προσπαθείς να γίνεις ο κολλητός/ η κολλητή του, οι ισορροπίες στη σχέση σας χάνονται.Αφήστε το να επιλέξει συνομήλικους φίλους και δείξτε του ότι το αγαπάτε, το προσέχετε και το σέβεστε. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να ξέρει ότι στη σχέση σας  υπάρχουν κάποια όρια. 

«Εγώ θα σου πω τι θέλεις!»

Είναι λάθος να μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε τι θέλει το παιδί. Όταν μας λέει «θέλω σοκολάτα» κι εμείς του απαντάμε «δεν θες πραγματικά να φας σοκολάτα, θα σου περάσει» απλώς «φουντώνετε» την επιθυμία του!Όταν θέλετε να του μάθετε ν’ αλλάξει κάποιες συνήθειες, εξηγήστε του τον λόγο της επιλογής σας και συνδέστε το με κάτι θετικό, όπως στο παράδειγμα της φωτογραφίας.

Τα βοηθάτε ακόμα κι όταν δεν χρειάζεται!

Δεν υπάρχει λόγος να ντύνουμε εμείς τα μικρά μας, να τα ταΐζουμε, να τους δένουμε τα κορδόνια ενώ είναι σε θέση ή στην κατάλληλη ηλικία να το κάνουν μόνα τους. Τα παιδιά σιγά-σιγά θα κατακτήσουν όλο και περισσότερες ικανότητες και θα μάθουν να είναι αυτόνομα, φροντίζοντας τον εαυτό τους.

Διαλέγετε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του!

Η κόρη σας θέλει ν’ αρχίσει πολεμικές τέχνες αλλά εσείς επιμένετε να τη γράψετε στο μπαλέτο. Ο γιος σας θέλει να κάνει μπάσκετ αλλά εσείς επιμένετε να τον γράψετε στο ποδόσφαιρο. Δεν ακούτε τα «θέλω» των παιδιών και τους επιβάλλετε τα δικά σας, αναγκάζοντάς τα να κάνουν σε εβδομαδιαία βάση κάτι που δεν τους αρέσει. Είναι δίκαιο να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους εκτός σχολείου κάνοντας κάτι που ευχαριστεί εσάς και όχι εκείνα;


Πηγή / Copyright: brightside.me
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here