Ταξίδι στην Matera, σε μία από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις του κόσμου..

Η Matera είναι μια Ιταλική πόλη της περιοχής Basilicata στην νότια Ιταλία και η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.Η πόλη βρίσκεται δίπλα σε ένα μικρό φαράγγι, όπου ρέει ο ποταμός Gravina και αποτελεί μια από τις αρχαιότερες κατοικημένες πόλεις του κόσμου..

Η Matera, θα σε ενθουσιάσει με τα γραφικά στενά και τα λαξευμένες σπηλιές-σπίτια..Οι λιθόστρωτοι δρόμοι της θυμίζουν μια άλλη εποχή, κάνοντας τον αέρα της πόλης να θυμίζει κάτι ιστορικά μοναδικό.Από το 1993 έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ενώ εκεί γυρίστηκε και η ταινία «Το πάθος του Χριστού» από τον Mel Gibson.

Η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας είναι γνωστή και ως η «Καππαδοκία της Ιταλίας» και απέκτησε διεθνή φήμη με την αρχαία πόλη «Sassi di Matera». Τα αξιοθέατα της αρκετά και όλα μοναδικά:

Το  μοναστηριακό συγκρότημα Madonna delle Virtu και San Nicola del Greci, την εκκλησία του San Pietro Caveoso, την εκκλησία Santa Maria D’ Idris και την εκκλησία Santa Lucia alle Malve, αλλά και το εθνικό πάρκο, Parco della Murgia Materana.

Απόλαυσε τοπικές σπεσιαλιτέ και εξαιρετικές ποικιλίες κρασιού σε ένα από τα πολλά γραφικά εστιατόρια της πόλης με την μοναδική τους θέα. Ζυμαρικά και πίτσα σίγουρα είναι μέσα στο μενού όλων, αλλά μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το μοναδικό και φημισμένο της ψωμί.

Κατασκευασμένη στην Παλαιολιθική εποχή, με ένα μοναδικό σύστημα εσωτερικής μετακίνησης ανάμεσα στις σπηλιές- σπίτια της, η Matera, παρέμεινε έτσι μέχρι και τις αρχές του 1950, όταν η ελονοσία «χτύπησε» την πόρτα των κατοίκων και οι οποίοι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν..

Σήμερα, τα περισσότερα από τα σπίτια-σπηλιές, λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι ή ως αναπαλαιωμένοι ξενώνες, ενώ ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που μένουν μόνιμα σε αυτά και ασχολούνται όπως παλαιότερα με την κτηνοτροφία και την γεωργία στην περιοχή.


Πηγή / Copyright: alongdustyroads.com
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here