Συνταγή για παραδοσιακή ιταλική πολέντα με τυρί και ντομάτα.

Η ιταλική κουζίνα είναι πηγή έμπνευσης όχι μόνο των μεγάλων σεφ αλλά και των απλών νοικοκυρών! Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια αυθεντική παραδοσιακή συνταγή για πολέντα με τυρί και ντομάτα, μια συνταγή με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση που σίγουρα θα συναρπάσει τους καλεσμένους σας!

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 250 γρ. έτοιμη πολέντα (χυλός καλαμποκάλευρου)
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • ½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (προαιρετικά)
  • 400 γρ. αλεσμένες ντομάτες ή/και ντοματάκια
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • αλάτι και πιπέρι
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και στρώνετε διαφανή μεμβράνη σε ένα ταψάκι (28×18 εκ.). Βάζετε το νερό να πάρει βράση μαζί με το αλάτι.Ρίχνετε την πολέντα με σταθερή ροή στο βραστό νερό και την αφήνετε να βράσει για 5’.

Ενώ ανακατεύετε, προσθέτετε στο μείγμα την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο. Μεταφέρετε τον χυλό στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνεια με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού.Αφήνετε την πολέντα στην άκρη να κρυώσει και να πήξει.

Σοτάρετε αρχικά το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετε τις ντομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη.Τέλος αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε τη σάλτσα ντομάτας για 20’ να πιει τα υγρά της.

Όταν πλέον έχει κρυώσει και στερεοποιηθεί, αδειάζετε την πολέντα σε επίπεδη επιφάνεια και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετείτε τα μισά κομμένα κομμάτια.

Ρίχνετε από πάνω τη μισή σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με το μισό τυρί. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα υλικά.Ψήνετε την πολέντα για 25’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να αποκτήσει κρούστα.

Καλή επιτυχία!


Πηγή / Copyright: food.ndtv.com
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here