Σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η γονιμότητα από την ηλικία της γυναίκας;

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η ηλικία μιας γυναίκας παίζει καθοριστικό ρόλο στην γονιμότητα της και στην επιθυμία της να γίνει μητέρα. Το peak της γονιμότητας είναι από τα 18 ως τα 24 έτη και μετά τα 35 αρχίζει να μειώνεται σημαντικά.

Κάθε γυναίκα γεννιέται με περίπου 2 εκατομμύρια ωοθυλάκια τα οποία σταδιακά μειώνονται και όταν πλησιάσει τα 13 βρίσκονται σε ώριμη φάση. Σε κάθε έμμηνο κύκλο ένα με δυο ωάρια ωριμάζουν και ελευθερώνονται, όντας έτοιμα να γονιμοποιηθούν.

Οι ηλικίες 20-29 ετών θεωρούνται ιδανικές για επίτευξη εγκυμοσύνης καθώς τα ωάρια έχουν καλή ποιότητα και οι πιθανότητες εγκυμοσύνης φτάνουν ως το 25%.Η ποιότητα των ωαρίων αποτελεί σημαντικό παράγοντα διότι καθορίζει όχι μόνο την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει, αλλά και να διατηρήσει χωρίς επιπλοκές την εγκυμοσύνη της.

Μετά την ηλικία των 40 ο αριθμός των ωαρίων έχει ελαττωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται και η ποιότητά τους. Αυτό σημαίνει πως ένα ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί αλλά να μην εμφυτευτεί στη μήτρα ή να εμφυτευτεί και επειδή δεν είναι υγιές να μην μπορέσει να συντηρηθεί οδηγώντας σε αποβολή.

Για να αξιολογηθεί η γονιμότητα μιας γυναίκας θα πρέπει να εκτιμηθούν τα αποθέματα ωοθυλακίων. Αυτό γίνεται με υπερηχογραφική εκτίμηση των ωοθηκών και με μέτρηση της FSH, της οιστραδιόλης και της αντιμυλλέριου ορμόνης.

Η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης μπορεί να μην είναι εξίσου εύκολη για όλες τις γυναίκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί υπομονή και περισσότερο χρόνο. Καθώς η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εξελίσσεται, αυξάνονται τα ποσοστά κύησης σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.


Πηγή / Copyright: betterhealth.vic.gov.au
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here