Ρομποτική: Τι προσφέρει στα παιδιά

Όταν ακούμε την λέξη ρομποτική, σκεφτόμαστε γιγάντιες μηχανές που φτιάχνουν αυτοκίνητα ή δημιουργήματα της φαντασίας που μπορούν να κάνουν αφάνταστα πράγματα..!!

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ανάγκη για νέες τεχνολογικές δυνατότητες δεν θα σταματήσει ποτέ, η χρήση της ρομποτικής τόσο στις επιστήμες όσο και στον εμπορικό κόσμο, πρόκειται να αναπτυχθεί όσο λίγες επιστήμες τα χρόνια που ακολουθούν.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι όσο πιο εξοικειωμένα είναι τα σημερινά παιδιά με αυτές τις τεχνολογίες, τόσο πιο εύκολα θα μπορούν να ακολουθήσουν τις σαρωτικές εξελίξεις των επιστημών και της μηχανολογίας.

Είναι, όμως, έτοιμα τα παιδιά μας για ένα τέτοιο μέλλον; Στην πλειοψηφία τους όχι και ο βασικότερος λόγος είναι ότι κι εμείς οι ίδιοι, ως ενήλικες, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε την έννοια της ρομποτικής.

Γιατί έχει νόημα να εξοικειωθούν τα παιδιά με την ρομποτική;

Το να ασχοληθεί το παιδί με τη ρομποτική από νεαρή ηλικία έχει πλεονεκτήματα: Μπορεί να χτίσει βασικές ικανότητες για τη ζωή του, όπως δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων. Η γνώση αυτή ικανοποιεί την παιδική περιέργεια και χτίζει το ενδιαφέρον του παιδιού στο να κάνει κάτι να «δουλέψει», καλλιεργώντας το πνεύμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Άλλωστε, τα παιδιά μπορούν για παράδειγμα να διασκεδάσουν τρομερά από την δημιουργία ρομπότ που στη συνέχεια διαγωνίζονται για το ποιο θα τρέξει πιο γρήγορα.!

Μέσω των ρομπότ τα παιδιά εμπεδώνουν πολύ καλύτερα τα Μαθηματικά και την Φυσική, καθώς και τον Προγραμματισμό και τη Μηχανολογία. Οι δύο τελευταίες επιστήμες μπορεί να μη διδάσκονται ακόμα στα σχολεία, αποτελούν όμως γνώσεις που αυτή τη στιγμή έχουν τρομερή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Κυρίως, όμως, η κατανόηση της ρομποτικής από νωρίς, θα δώσει ένα βασικό εφόδιο στο παιδί για το μέλλον και θα του διδάξει ότι η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται, αλλά κάτι που αξίζει τον κόπο να διερευνήσει και να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθεί ένα παιδί με την ρομποτική;

Σύμφωνα με τους καθηγητές ρομποτικής στο εξωτερικό, ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει την ενασχόλησή του από αρκετά νωρίς, ωστόσο τα 7 έτη είναι η ιδανική ηλικία. Πραγματική ικανοποίηση από τις νέες αυτές γνώσεις θα πάρουν τα παιδιά που έχουν φυσική προδιάθεση και ενδιαφέρον για τα ρομπότ όχι τόσο ως χρήστες, παρά ως κατασκευαστές, τα παιδιά δηλαδή που θέλουν να μάθουν πώς δουλεύει ένα ρομπότ και που θα ήθελαν να κατασκευάσουν το δικό τους.

Πού μπορείτε να απευθυνθείτε;

Και μπορεί, σε αντίθεση με σχολεία του εξωτερικού, η ρομποτική να αποτελεί όνειρο απατηλό για τη Δημόσια Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ιδιωτική πρωτοβουλία όμως στην Ελλάδα δεν λείπει!

Στην Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εντός του Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα ρομποτικής για παιδιά από 6 ετών, αλλά και σε πολλά συνεργαζόμενα σημεία σε όλη την Ελλάδα!


Πηγή / Copyright: hashtagnews.gr
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here