Κάθε φορά που περπατάμε ή τρέχουμε στην πόλη ή στην εξοχή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθουμε αντιμέτωποι με αδέσποτα σκυλιά. Κάποια από αυτά μπορούν ορισμένες φορές να εμφανίσουν απρόβλεπτη συμπεριφορά και να γίνουν επιθετικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα.

Οι ειδικοί προτείνουν τι χρειάζεται να κάνεις για να διατηρήσεις τον εαυτό σου ασφαλή και μακριά από δαγκωματιές:

 

  • Ο πανικός δεν βοηθάει καθόλου-Διατήρησε την ψυχραιμία σου

 

προστασία από επίθεση σκύλου

Είναι διαπιστωμένο ότι τα σκυλιά όπως και άλλα ζώα, αισθάνονται τον ανθρώπινο φόβο. Ωστόσο, δύσκολα κρατάς την ηρεμία σου, όταν ένα επιθετικό σκυλί γρυλίζει και γαβγίζει. Αν φωνάξεις, κουνήσεις τα χέρια, ή τρέξεις μακριά, μπορεί να ενεργοποιήσεις το ένστικτο του σκύλου όταν αντικρίζει την λεία του και να τον προκαλέσεις να επιτεθεί.

  • Επιβράδυνε και περπάτα αντί να τρέχεις

 

προστασία από επίθεση σκύλου

Αν συμβεί να αντιμετωπίσεις ένα σκυλί καθώς τρέχεις, επιβράδυνε και απλά περπάτα. Στρίψε και βάδισε προς την αντίθετη κατεύθυνση από το σκύλο, αλλά συνέχισε να το ελέγχεις με τη άκρη του ματιού σου.

 

προστασία από επίθεση σκύλου

Επιπλέον, αν σταθείς εντελώς ακίνητος με τα χέρια τεντωμένα και κατεβασμένα δίπλα από το σώμα σου σε στάση προσοχής, ο σκύλος θα χάσει το ενδιαφέρον του για σένα και θα φύγει μακριά.

  • Απέφυγε την οπτική επαφή -Μη κοιτάς το σκυλί στα μάτια

Η άμεση επαφή με τα μάτια μπορεί να εντείνει την επιθετική συμπεριφορά του σκυλιού. Το κοίταγμα στα μάτια μπορεί να ερμηνευθεί ως απειλή από τα σκυλιά και να γίνει αφορμή για επίθεση. Κράτησε το σκυλί στο οπτικό σου πεδίο, αλλά απόφυγε την άμεση οπτική επαφή μαζί του. Το σκυλί δεν θα σε θεωρεί πλέον απειλή, και πιθανότατα θα γυρίσει και θα φύγει μακριά.

  • Απόσπασε την προσοχή του σκύλου με ένα άλλο αντικείμενο

 

προστασία από επίθεση σκύλου

Στην πραγματικότητα, οποιοδήποτε εύκαιρο αντικείμενο μπορεί να βοηθήσει. Δώσε του κάτι να μασήσει, όπως το παπούτσι σου, ένα μπουκάλι, ή το σακίδιό σου. Αυτό μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του σκύλου για λίγο και να σου δώσει χρόνο να ξεφύγεις.

  • Δώσε επιβλητική εντολή στο σκυλί να απομακρυνθεί

 

προστασία από επίθεση σκύλου

Αν το σκυλί συνεχίζει να συμπεριφέρεται επιθετικά, αντιμετώπισέ το – αποφεύγοντας την άμεση επαφή με τα μάτια – και διέταξε το να φύγει. Φρόντισε ο τόνος της φωνής σου να είναι ισχυρός, γεμάτος αυτοπεποίθηση, όχι τσιριχτός αλλά επιβλητικός. Οι πιο αποτελεσματικές εντολές είναι το “Όχι” και “Πίσω” με ένα σταθερό τόνο φωνής. Το σκυλί θα φοβηθεί και θα φύγει.


Πηγή / Copyright: brightside.me
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here