Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά την ανδρική γονιμότητα

Το ανθρώπινο γένος είναι αξιοθαύμαστα γόνιμο. Παρόλα αυτά τα τελευταία κυρίως χρόνια παρατηρείται μια ανοδική πορεία της υπογονιμότητας σε μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αντρική γονιμότητα είναι εκείνη που φαίνεται να δέχεται μεγαλύτερη προσοχή από τους ερευνητές αφού τα ποσοστά της υπογονιμότητας των ανδρών παρουσιάζουν μια ανησυχητική αύξηση.

Οι αιτίες που μπορεί να έχει επηρεαστεί η ανδρική γονιμότητα είναι πολλές όπως αναφέρουν οι ειδικοί.Ένα είναι το σίγουρο: ότι μπορεί ένας άντρας να έχει βιολογικά τη δυνατότητα να κάνει παιδιά ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η ποιότητα και η ισχύς του σπέρματος του παραμένουν αναλλοίωτες μετά τα 40.

Το κάπνισμα και το αλκοόλ σίγουρα επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό το σπέρμα του άντρα. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα φανεί κάποια διαφορά αν τα περιορίσετε την περίοδο που γίνονται προσπάθειες να συλλάβει η σύντροφός σας!

Δύο ακόμα παράγοντες που ευθύνονται για την ανδρική υπογονιμότητα είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών (όπως ναρκωτικά, αναβολικά κτλ) και η παχυσαρκία. Οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα που υπήρξε στα γεννητικά όργανα του άντρα (παιδικός τραυματισμός, κήλες κτλ)μπορεί να ευθύνεται για τη μετέπειτα υπογονιμότητα του.

Ακόμα υπεύθυνα για υπογονιμότητα θεωρούνται ορισμένα αντιβιοτικά, η ανεπάρκεια βιταμίνης C, πολλά τοξικά φάρμακα και χημικά που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αλλά και στις βιομηχανίες και η άσκηση όπως επίσης η κακή διατροφή. Τέλος στις αιτίες υπογονιμότητας έχει θέση το υπερβολικό στρες, τα ζεστά μπάνια στην περιοχή και ένδυση με πολύ στενά εσώρουχα που κρατούν την περιοχή σε αυξημένη θερμοκρασία αλλά και η πολυήμερη αποχή από το σεξ ,η στυτική δυσλειτουργία και οι διαταραχές στην εκσπερμάτιση (π.χ πρόωρη εκσπερμάτιση).

Συμβουλευτείτε άμεσα έναν ειδικό και ενημερωθείτε για τα θέματα γονιμότητας αν έχετε εντοπίσει κάποιο πρόβλημα προτού αρχίσετε τις προσπάθειες για την απόκτηση απογόνου.


Πηγή / Copyright: webmd.com
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here