Ποια η σχέση των αυγών με τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα αυγό τη μέρα, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κινεζο-βρετανική επιστημονική έρευνα..!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Lee Ming Lee της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Beijing, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Heart», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 416.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών, οι οποίοι δεν είχαν καρδιοπάθεια στην αρχή της έρευνας.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί περίπου εννέα χρόνια και η κατάσταση της υγείας τους σχετίσθηκε με τη διατροφή τους. Στο διάστημα αυτό, σχεδόν 84.000 άτομα εκδήλωσαν καρδιοπάθεια ή είχαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ σχεδόν 10.000 πέθαναν από αυτές τις καρδιαγγειακές αιτίες.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά κατά μέσο όρο ένα αυγό, είχαν 26% μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό, 12% μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, σε σχέση με όσους έτρωγαν αυγά σπανιότατα ή ποτέ!

Τα αυγά αποτελούν βασική πηγή χοληστερόλης, αλλά επίσης περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, πολλές βιταμίνες και άλλα ωφέλιμα συστατικά. Προηγούμενες μελέτες πάνω στην επίπτωση της κατανάλωσης των αυγών στην υγεία είχαν καταλήξει σε μάλλον αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Παρόλο που κάθε αυγό περιέχει περίπου 200 μιλιγκράμ χοληστερίνης, γι’ αυτό αρκετοί ειδικοί δεν το συνιστούν σε καρδιοπαθείς και διαβητικούς, νεότερες μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι τα αυγά μπορεί να «φρενάρουν» την παραγωγή «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο ήπαρ και αντίθετα να ευνοούν την παραγωγή «καλής» χοληστερίνης.


Πηγή / Copyright: edition.cnn.com
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here