Παντζάρι: το..ταπεινό λαχανικό που κάνει θαύματα σε υπέρταση και διαβήτη!

Το παντζάρι είναι ένα από τα λαχανικά εκείνα που έχουν ή φανατικούς οπαδούς στην κατανάλωση του ή ανθρώπους που ούτε να το δουν δεν θέλουν! Πρέπει όμως να μάθουμε ότι αυτό το ταπεινό λαχανικό είναι μια υπερτροφή για τον οργανισμό μας τόσο για την υπέρταση, όσο και για τον διαβήτη.

Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν το παντζάρι, αυτό το παρεξηγημένο λαχανικό. Λίγοι λοιπόν είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση του παντζαριού βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη, στην υπέρταση, στην άνοια αλλά και στην δυσκοιλιότητα.

Τα παντζάρια, μέσα από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να σας βοηθήσουν σε σημαντικούς τομείς της υγείας σας, όπως οι παραπάνω. Είναι μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος και μαγγανίου, ενώ περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β-6, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.

Έρευνα του 2008 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Hypertension, έδειξε ότι η κατανάλωση μισού λίτρου από χυμό παντζαριών την ημέρα, μείωσε αισθητά την αρτηριακή πίεση σε ομάδα υγιών εθελοντών. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και δεύτερης έρευνας του 2010, όπου οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο χυμός παντζαριών μειώνει την υπέρταση και σε ασθενείς με καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wake Forest διαπίστωσαν ότι ο χυμός από παντζάρι βελτιώνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου, μειώνοντας έτσι την εξέλιξη των συμπτωμάτων της άνοιας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η ροή αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και αυτό οδηγεί σε γνωστική εξασθένηση και άνοια. Ο χυμός από παντζάρι βελτιώνει την ροή του αίματος.

Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ως α-λιποϊκό οξύ και το οποίο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και προστατεύει από το στρες σε ασθενείς με διαβήτη.

Η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό και πολύπλευρα θρεπτικό συστατικό στο παντζάρι, που βοηθά στον ύπνο, την κίνηση των μυών, τη μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης να διατηρηθεί η δομή των κυτταρικών μεμβρανών, συμβάλλει βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.


Πηγή / Copyright: medicalnewstoday.com
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here