Μην ταΐζετε τον σκύλο σας ωμό κρέας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Πολλές μελέτες έχουν κατά διαστήματα βγει στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το τι είναι σωστό και υγιές για το σκύλο σας να τρώει. Άλλες από αυτές σχετίζονται με την κατανάλωση ωμού κρέατος και άλλες με το σπιτικό φαγητό που μπορεί να του προσφέρετε.

Αυτή την φορά μια νέα επιστημονική μελέτη από την Ολλανδία προειδοποιεί για την λανθασμένη κατανάλωση ωμού κρέατος από τους σκύλους σας. Σύμφωνα με αυτή την μελέτη, η κατανάλωση Η κατανάλωση ωμού κρέατος αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την υγεία των κατοικίδιων σας αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Το πρόβλημα βρίσκεται στα παράσιτα και στα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο E.coli, που συχνά βρίσκονται στο άψητο κρέας, το οποίο περιέχουν ορισμένες κατεψυγμένες ζωοτροφές, αντίθετα με τις πιο συμβατικές ξηρές ή κονσερβαρισμένες τροφές για σκύλους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, με επικεφαλής τον Paul A.M. Overgaauw, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Vet Record» της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, ανέλυσαν 35 κατεψυγμένες τροφές που περιέχουν ωμό κρέας από οκτώ διαφορετικές γνωστές εταιρείες.

Το βακτήριο E.coli εντοπίσθηκε σε οκτώ προϊόντα (23%), το βακτήριο λιστέρια σε 15 προϊόντα (43%) και η σαλμονέλα σε επτά (20%). Όλα αυτά τα βακτήρια έχουν συσχετισθεί με επικίνδυνες λοιμώξεις στους ανθρώπους!

Τέσσερα προϊόντα (11%) περιείχαν ένα είδος του παράσιτου σαρκοκύστη και άλλα τέσσερα ένα άλλο είδος του ίδιου παράσιτου. Σε δύο προϊόντα (6%) βρέθηκε ακόμα και τοξόπλασμα!Τα κατεψυγμένα σκευάσματα ζωοτροφών με κρέας, που διατίθενται μέσω καταστημάτων για κατοικίδια και σούπερ-μάρκετ, έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα εμπορικά τρόφιμα μπορεί να είναι μολυσμένα με διάφορα παθογόνα βακτήρια και παράσιτα, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει την πηγή βακτηριακών λοιμώξεων στα κατοικίδια ζώα, οι οποίες επίσης, αν μεταδοθούν στους ανθρώπους, θα τους θέσουν σε κίνδυνο» τόνισε ο Paul A.M. Overgaauw.

Οι σκύλοι που τρώνε ωμό κρέας, είναι επίσης πιθανότερο να μολυνθούν με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, από ό,τι οι σκύλοι που κάνουν πιο συμβατική διατροφή, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο για την υγεία των ζώων όσο και γενικότερα για τη δημόσια υγεία.

Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν ερχόμενοι είτε σε άμεση επαφή με την τροφή με το μολυσμένο ωμό κρέας είτε με το μολυσμένο ζώο είτε με μια μολυσμένη επιφάνεια του σπιτιού.


Πηγή / Copyright: newvision.co.ug
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here