Κόκκινες ελιές στο δέρμα: Πότε βγαίνουν και τι να προσέχετε.

Οι ελιές είναι ένα από τα συνηθέστερα ευρήματα στο δέρμα των εξεταζόμενων των δερματολόγων. Τι γίνεται όμως με τις κόκκινες ελιές που εμφανίζονται στο δέρμα μας; Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από τις κοινές;

Αυτές οι κόκκινες ελιές, που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς, πολλές φορές, οι πάσχοντες τις συνδυάζουν στο μυαλό τους με πιθανή κακοήθεια ή μελάνωμα από τον ήλιο.

Σίγουρα οι κόκκινες ελιές δεν είναι κάτι που μπορείτε να αμελήσετε. Ενώ είναι πάντα καλό να προσέχετε κάθε νέα ελιά ή κάθε μετάλλαξη ήδη υπάρχουσας ελιάς και κηλίδας στο δέρμα σας.

Μια ελιά (ή σπίλος) είναι ένα είδος ανάπτυξης του δέρματος που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν χρώμα στο δέρμα σας αυξάνονται υπερβολικά σε ένα σημείο. Συνήθως είναι στρογγυλές ή ωοειδές, μπορεί να αυξηθούν ή να μείνουν επίπεδες και μπορεί να είναι μαύρες, καφέ ροζ ή κόκκινες. Οι περισσότερες κόκκινες ελιές δεν είναι καρκινικές.

Γενικά εμφανίζονται μετά τα 25 έως 30 χρόνια και είναι γνωστά ως στίγματα του Morgan, από το όνομα του Άγγλου χειρουργού που τα πρωτοπεριέγραψε τον 19ο αιώνα. Είναι τόσο συνηθισμένα που μετά την ηλικία των 75 ετών το 80% του πληθυσμού έχει σίγουρα στο δέρμα.

Ενώ αρχικά είναι μικρά και επίπεδα, αργότερα μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος και να φθάσουν μέχρι ένα εκατοστό διάμετρο, ενώ ταυτόχρονα προβάλλουν περισσότερο πάνω από την επιφάνεια του δέρματος αποκτώντας μια θολωτή όψη, ενώ και το χρώμα τους μπορεί να γίνει πιο σκούρο.

Η αντιμετώπισή τους είναι απλή και γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία και εφαρμογή καυτηρίασης ή laser, με πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα και χωρίς να μένουν ουλές.
Πάντα πρέπει όμως πριν την εφαρμογή κάποιας τεχνικής καυτηριασμού να ελέγχονται τουλάχιστον τα μεγαλύτερα από τον δερματολόγο κλινικά και κατά προτίμηση με δερματοσκόπιο για αποκλεισμό πιο σοβαρών βλαβών.

Πηγή / Copyright: medicalnewstoday.com
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here