Κουνουπίδι: το φυσικό αντιοξειδωτικό με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Το κουνουπίδι είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Φυσικά οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν για τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες του και για την αντιοξειδωτική του δράση αλλά για την έντονη μυρωδιά που έχει όταν εκείνο μαγειρεύεται!

Αν αφήσουμε στην άκρη την ομολογουμένως όχι ευχάριστη οσμή του την ώρα του βρασμού του, το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά. Αποτελείται περίπου από 85% νερό κι έχει πολύ λίγους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη ή λίπη, αλλά είναι πλούσιο σε σημαντικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κι άλλα φυτοχημικά.

Το κουνουπίδι περιέχει μια χημική  ένωση θείου που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία βοηθάει την βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των προβλημάτων της νεφρικής λειτουργίας. Σύμφωνα με τις έρευνες, η σουλφοραφάνη θα μπορούσε να συσχετισθεί με την μεθυλίωση του DNA, που είναι κρίσιμη για την φυσιολογική κυτταρική λειτουργία και την κατάλληλη γονιδιακή έκφραση – ειδικά στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, τα οποία είναι ευαίσθητα στις βλάβες.

Μια άλλη ευεργετική χημική ένωση που βρέθηκε στο κουνουπίδι είναι η χολίνη, μια βιταμίνη B που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση της χολίνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει απίστευτα αποτελέσματα στην εγκεφαλική δραστηριότητα του εμβρύου και οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την διανοητική λειτουργία, την μάθηση και τη μνήμη.


Πηγή / Copyright: healthline.com
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here