Η κουζίνα και το φαγητό στην Χιλή.

Η κουζίνα και το φαγητό της Χιλής, ποικίλλει ανάλογα με το μέρος που βρίσκεσαι. Εξαιτίας της κλιματικής και οικολογικής της ποικιλομορφίας, υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων διαθέσιμη αλλά και διαφορετική στις περιοχές της.

Όλες οι διαφορετικής προέλευσης κουζίνες, είναι ένας συνδυασμός της τοπικών χιλιανών πιάτων και υλικών, αλλά και ευρωπαϊκών και σε μικρότερο βαθμό επιρροών από την Μέση Ανατολή. Η κουζίνα της Χιλής μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: την κουζίνα του Βορρά, του Νότου και της Κεντρικής Χιλής.

Εξαιτίας της μεγάλης παράκτιας επιφάνειας της, το κύριο συστατικό που συναντούμε στα χιλιανά πιάτα ( κυρίως του νότου) είναι τα θαλασσινά. Πριν την ισπανική κατοχή της περιοχής, οι γηγενείς Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν κυρίως τα σπαρτά τους για κεντρικό υλικό του φαγητού τους.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά σπαρτά τους είναι το maize, επίσης γνωστό και ως choclo, αλλά και οι πατάτες και η κινόα, τα οποία καλλιεργούνται εδώ ακόμα και πριν την εποχή των Ίνκας. Αν και οι ελιές έχουν κύρια καταγωγή από την Ευρώπη, τις συναντούμε σε πολλά εθνικά τους πιάτα.

Στα φρούτα τους επίσης υπάρχει ποικιλία, αλλά εκείνα που ξεχωρίζουν ιδιαίτερα είναι το lucuma και το chirimoya, και τα δύο τοπικά φρούτα του Περού, αλλά και το murtilla το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στα γλυκά τους.

Μετά την ισπανική κατοχή, η Χιλή παράγει δικές της ποικιλίες σταφυλιών, τα οποία χρησιμοποιεί τόσο για την παραγωγή του κρασιού της, αλλά και για άλλα τοπικά ποτά, όπως το chicha, το aguardiente, αλλά και το εθνικό τους ποτό, το pisco .  

Το πιο δημοφιλές φαγητό είναι τα empanada , ουσιαστικά κάτι σαν πιτάκια με διάφορες γεμίσεις σε σχήμα μισοφέγγαρου. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι empanada de mariscos ( με θαλασσινά), empanada de queso ( με τυρί) και empanada de pino ( με κρέας, ελιές, κρεμμύδι και αυγό). 

Η Pastel de choclo είναι ακόμα ένα διάσημο χιλιανό πιάτο. Το πιάτο περιλαμβάνει καλαμπόκι ανακατεμένο με μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, κρεμμύδι, μαύρες ελιές, μπαχαρικά και καλυμμένο με μια ζύμη που όταν ψήνεται γίνεται κρούστα.

Τέλος, το curanto, είναι ακόμα ένα πιάτο το οποίο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι ένα από τα αρχαιότερα όλου του κόσμου. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον Νότο. Περιλαμβάνει ψάρι, μοσχάρι, πατάτες, λαχανικά, chorizo και chapaleles, ένα είδος ζυμαρικού. Παραδοσιακά μαγειρεύεται στο έδαφος μέσα σε πήλινο σκεύος και ψήνεται για 1-2 ώρες.


Πηγή / Copyright: chileculture.org
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here