Η ιστορία του «Last Christmas».

Το Last Chrismas, υπήρξε ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του Τζόρτζ Μάικλ, και είναι αυτό το τραγούδι που κάθε φορά που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό μας να βάλουμε για να ακούσουμε.

Το τραγούδι των WHAM κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου του 1984 κι έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία. Μιλά για έναν ανεκπλήρωτο, άτυχο έρωτα των προηγούμενων Χριστουγέννων και για την ελπίδα μιας νέας αγάπης τώρα που ξανάρχονται οι γιορτές.

“Last Christmas, I gave you my heart. But the very next day, you gave it away. This year, to save you from tears, I’ll give it to someone special.”

Το ρεφρέν του τραγουδιού επαναλαμβάνεται εξήμιση φορές κι έτσι «τυπώνεται» στο μυαλό του ακροατή ακόμα και αν το ακούει για πρώτη φορά..Τι το ιδιαίτερο έχει όμως αυτό το χριστουγεννιάτικο τραγούδι;

Τα Χριστούγεννα εμφανίζονται μόνον στον τίτλο του, ενώ στους στίχους απουσιάζουν σύμβολα του χειμώνα όπως το χιόνι, οι καμπάνες κτλ.Κι αυτό συνέβαλε στο να κυκλοφορήσει η φήμη ότι ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού δεν ήταν “Last Christmas” αλλά “ Last Easter”.

Επειδή όμως η δισκογραφική εταιρεία ήθελε τότε μια επιτυχία για τα Χριστούγεννα ο Τζορτζ Μάικλ λέγεται ότι αποφάσισε να μετατρέψει το Πάσχα σε Χριστούγεννα κι έτσι οι στίχοι ήταν έτοιμοι. Σημειωτέον ότι η φήμη δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, αλλά ούτε και διαψεύσθηκε επισήμως…

Το βιντεοκλίπ που επενδύει το τραγούδι γυρίστηκε σ’ ένα ορεινό καταφύγιο στο φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο Saas Fee της Ελβετίας και σε αντίθεση με τους στίχους είναι φουλ στον ρομαντισμό…

Μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού οι WHAM αναγκάστηκαν να κλείσουν και μια εξωδικαστική συμφωνία με τον Barry Manilow. Ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής είχε διαμαρτυρηθεί επειδή κάποια κομμάτια της μελωδίας του “Last Christmas” έμοιαζαν πάρα πολύ με το τραγούδι του “ Can’t smile without you”.

Ο Τζορτζ Μάικλ δεσμεύτηκε τότε να χαρίσει σε φιλανθρωπική οργάνωση όλες τις εισπράξεις από την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του τραγουδιού.


Πηγή / Copyright: Hashtagnews.gr
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here