Η ιστορία της πίτσας.

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα παγκοσμίως πιάτα, γιαυτό και δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός ότι πολλοί λαοί επικαλούνται ότι εκείνοι έχουν φτιάξει την πρώτη πίτσα στην ιστορία.

Φαγητά που μοιάζουν στην πίτσα και κάποια είδη ψωμιού γεμιστά με διάφορα υλικά, όπως εκείνα της πίτσας, τα συναντάμε από την Νεολιθική ακόμα εποχή και εμφανίζονται σε πολλούς λαούς ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής.

Ψήστες από την Νάπολη κατασκεύαζαν αυτό που αποκαλούμε πίτσα σήμερα ήδη από το 1600. Αυτό το είδος πρόχειρου φαγητού, φαγητού του δρόμου όπως αποκαλείται, αρχικά προοριζόταν για τους φτωχούς Ναπολιτάνους. Οι Ναπολιτάνοι έκοβαν την πίτσα τους σε μικρά κομμάτια και την έτρωγαν καθώς περπατούσαν στον δρόμο.

Το 1889 ο βασιλιάς Umberto I και η βασίλισσα Μαργαρίτα επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την νεοσύστατη Ιταλία και κατευθύνθηκαν στην Νάπολη. Ο θρύλος λέει ότι ακολουθούσαν συγκεκριμένη διατροφή που στηριζόταν στην γαλλική κουζίνα αλλά δεν αρνήθηκαν να δοκιμάσουν την πίτσα των Ιταλών. Ο ψήστης Raffaele Esposito of Da Pietro εφηύρε την πίτσα με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό και την δημιούργησε για να τιμήσει τα χρώματα της Ιταλίας. Η βασίλισσα Μαργαρίτα ενθουσιάστηκε με την γεύση της και προς τιμήν της ονομάστηκε πίτσα margarita.

Μέχρι το 1930 η πίτσα διαδόθηκε συστηματικά. Ιταλοαμερικανοί άνοιγαν συνέχεια πιτσαρίες σε περιοχές όπως το Μανχάταν, το New Jersey και την Βοστώνη. Το 1943 ανοίγει στο Σικάγο το πρώτο κατάστημα Uno’s , η πίτσα του οποίου έγινε ανάρπαστη. Παρ όλη την ευρεία της κυκλοφορία όμως, η πίτσα εξακολουθούσε να είναι το φαγητό των φτωχών εργαζόμενων ανθρώπων.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο ήταν που άρχισε να μπαίνει ως φαγητό σε όλο και περισσότερα καταστήματα, ταβέρνες και εστιατόρια. Η πραγματική εκτόξευση της πίτσας έγινε όταν άρχισαν να ανοίγουν οι πιτσαρίες αλυσίδες. Η πίτσα Hut  άνοιξε το 1958, το Domino’s το 1960, το Papa John’s το 1989 και πολλές ακόμα αλυσίδες, η νοοτροπία των οποίων ήταν να πουλάνε πίτσες μαζικά.

Στην σημερινή εποχή η βιομηχανία της πίτσας αποφέρει ετησίως 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο τζίρο, με μόνο στις ΗΠΑ να παρασκευάζονται πάνω από 3 δισεκατομμύρια πίτσες ετησίως!

 


Πηγή / Copyright: tripsavvy.com
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here