Δυσανεξία στην γλουτένη: ποια είναι τα σημάδια της;

Η δυσανεξία στην γλουτένη είναι ένα δεδομένο που όλο και περισσότερο ακούμε για αυτή τα τελευταία χρόνια.Πρόκειται ουσιαστικά για μια πολύ σοβαρή πάθηση και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία αν κάποιος αμελήσει τα συμπτώματα και δεν καταλάβει ότι έχει πρόβλημα.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα εκείνα που μαρτυρούν την δυσανεξία; Πότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο οργανισμός μας στέλνει μηνύματα sos και πρέπει να απευθυνθούμε στους γιατρούς; Πάμε να δούμε μερικά από αυτά τα σημάδια.

Εντερικές διαταραχές

Η έντονη ναυτία, προβλήματα στην πέψη, πρήξιμο και πόνοι στην κοιλιά, αλλά και η διάρροια είναι συμπτώματα που δείχνουν ότι ένα άτομο έχει ευαισθησία στη γλουτένη. Συγκεκριμένα, πρέπει να ξέρουμε ότι η διάρροια είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα δυσανεξίας και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί σε ασθενείς με δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα, αλλά και πιθανώς επικίνδυνο, καθώς η παρατεταμένη διάρροια οδηγεί σε αφυδάτωση και ίσως έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Ανεξήγητες αλλαγές στο βάρος

Tόσο η απώλεια, όσο και η αύξηση βάρους χωρίς  λόγο, μπορεί να είναι σημάδι που δείχνει ότι έχετε ευαισθησία στη γλουτένη. Αυτό συμβαίνει λόγω των φλεγμονών σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά και σε μεταβολικές αλλαγές. Εάν η αλλαγή στο βάρος συνοδεύεται και από δυσαπορρόφηση, δηλαδή δυσκολία του οργανισμού να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά από διάφορες τροφές, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχετε πρόβλημα με τη γλουτένη.

Διαταραχές στο νευρικό σύστημα

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη συγκέντρωση, εναλλαγές στη διάθεση, αλλά μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο μέχρι και στην κατάθλιψη. Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, τα άτομα με αυτή την πάθηση είναι πιο επιρρεπή σε ημικρανίες. Ένα άτομο που έχει αλλεργία στην γλουτένη μπορεί να έχει πονοκέφαλο διάρκειας 30 με 60 λεπτών μετά το φαγητό.


Πηγή / Copyright: healthline.com
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here