Δανία: ένα εναλλακτικό νηπιαγωγείο όπου τα παιδιά περιφέρονται στο δάσος με μαχαίρια!

Ένα διαφορετικό και σίγουρα πιο εναλλακτικό νηπιαγωγείο έχει δημιουργηθεί στην Δανία, όπου τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό δεν παίζουν σε κλασικές παιδικές χαρές και μαθαίνουν γράμματα και τραγουδάκια, αλλά περιφέρονται μέσα στο δάσος και κρατούν μαχαίρια!

Το σίγουρο είναι ότι αυτό το είδος νηπιαγωγείο δεν θα μπορούσε να υπάρξει εύκολα σε κάποια άλλη χώρα, αν όχι στην Δανία! Αν και η ευεργετική επαφή των παιδιών με την φύση αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο στην παιδαγωγική διαδικασία,οι Δανοί για ακόμα μια φορά πρωτοπορούν!

Δημιούργησαν λοιπόν τα «νηπιαγωγεία του δάσους», όπως τα ονόμασαν, με στόχο τους την εκπαίδευση στην φύση.Σταδιακά, τέτοιοι τόποι προσχολικής αγωγής εντοπίζονται και σε άλλες χώρες όπως την Μεγάλη Βρετανία, αλλά οι Δανοί σίγουρα κρατούν τα σκήπτρα!

Σε αυτά τα εναλλακτικά νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν φράχτες, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί σε πολύ κοντινή απόσταση να τα επιβλέπουν και τα παιδιά καλούνται να εκφραστούν ελεύθερα μέσα στον χώρο που τους έχει δοθεί!

Ακόμα και οι εκπαιδευτικοί των εν λόγω νηπιαγωγείων ομολογούν ότι αρχικά ζορίστηκαν με αυτό το εκπαιδευτικό μοντέλο! Ο Johan Laigaard, ένας από αυτούς, ομολογεί ότι στην αρχή του ήταν πολύ δύσκολο!

«Μερικές φορές κλείνω τα μάτια μου γιατί ξέρω πως πρέπει να παρέμβω και να σταματήσω κάτι κακό ή επικίνδυνο. Αλλά μπορώ και να περιμένω ένα λεπτό, να παρακολουθήσω πρώτα τι κάνουν. Και τώρα πια μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνουν.
Πολλές φορές στον χώρο υπάρχουν και γονείς.Πολλοί τρομοκρατούνται με την εικόνα των παιδιών τους να δοκιμάζουν κάτι επικίνδυνο, αλλά τους έχουμε μάθει πως το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις τις φωνές στο παιδί του.»

Η προσέγγιση αυτών των νηπιαγωγείων μπορεί να είναι εντελώς ξένη σε αρκετούς γονείς, ωστόσο προσφέρουν στα παιδιά την δυνατότητα να αναπτύξουν την αυτοπεποίθεση τους και να μαθαίνουν πότε πρέπει να ρισκάρουν.

Η Jane Williams-Siegfredsen, συγγραφέας βιβλίου για τα περίφημα νηπιαγωγεία της φύσης της Δανίας έγραψε:

» Κάποιες φορές πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω, όχι πάντα να παρεμβαίνεις για να βοηθήσεις τα παιδιά. Πρέπει να αφήνεις τα παιδιά να ξεπερνούν προβλήματα και μόνα τους.Είναι σημαντικό τα μικρά παιδιά να μάθουν πώς είναι να είσαι βρεγμένος, να κρυώνεις, και να το ξεπερνούν.»

Πηγή / Copyright: denmark.dk
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here