Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες;

Μπορεί οι γυναίκες να θεωρούνται ως το “αδύναμο φύλο”, στην “τελική” μάχη ωστόσο με τον άνδρα νικούν πανηγυρικά, έχοντας προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο κατά μερικά χρόνια!Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις περισσότερες χώρες, η πλειοψηφία εκείνων που καταφέρνουν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν την ηλικία των 100, είναι γένους θηλυκού!

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να βρουν τους λόγους που οδηγούν στη “μακροζωία” των γυναικών. Πριν από μερικές δεκαετίες, επικρατούσε η άποψη ότι έφταιγε ο τρόπος ζωής των ανδρών:οδηγούσαν πιο επικίνδυνα στους δρόμους, δούλευαν σε πιο επικίνδυνες δουλειές και φυσικά πήγαιναν στον πόλεμο. Όλα αυτά κάποιες φορές οδηγούσαν στον θάνατό τους. Παράλληλα οι άνδρες κάπνιζαν και έπιναν πολύ και αποκτούσαν προβλήματα υγείας γύρω στα 50 τους.

Λίγο αργότερα ο Βρετανός γιατρός και γενετιστής Σερ Cyril Clarke έδωσε μια άλλη εξήγηση: Από τη στιγμή που οι άνδρες συνταξιοδοτηθούν, υιοθετούν έναν εντελώς ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Παχαίνουν, η ζωή τους γίνεται καθιστική ζωή, βλέπουν με τις ώρες τηλεόραση, μασουλώντας φαγητό. Και φυσικά, ούτε λόγος για άσκηση σωματική και πνευματική.

Οι περισσότερες ωστόσο γυναίκες που συνταξιοδοτούνται, συνεχίζουν την καθημερινότητα που είχαν και πριν: Πάνε για ψώνια, καθαρίζουν, μαγειρεύουν, πλένουν, σιδερώνουν. Δεν υπάρχει γι’ αυτές ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο ζωής. Επομένως, ένας σίγουρα καθοριστικός παράγοντας στο προσδόκιμο ζωής αποτελεί η καθημερινή συμπεριφορά και συνήθειες.

Επιπλέον, ο χώρος εργασίας είναι πιο επικίνδυνος για τους άνδρες. Το διάστημα 2013-14, σημειώθηκαν εικοσαπλάσιοι θάνατοι ανδρών στην εργασία τους συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι άνδρες τείνουν επίσης να εκτίθενται περισσότερο σε επικίνδυνες ουσίες που μπορούν να βλάψουν την υγεία τους.

Ωστόσο το χάσμα αρχίζει να διευρύνεται πιο πολύ από την ηλικία των 55-60. Τότε είναι που ο “επικίνδυνος” τρόπος ζωής του άνδρα γυρνά μπούμερανγκ και επιτίθεται είτε με καρδιακές είτε με εγκεφαλικές παθήσεις, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται στις γυναίκες μια δεκαετία αργότερα. Οι κυρίες άλλωστε είναι πιο πιθανό να σπεύσουν στον γιατρό όταν πρώτο-εμφανίσουν ένα σύμπτωμα πάθησης σε σύγκριση με τους κυρίους.

Οι γυναίκες επιπλέον, διαθέτουν πιο αργό μεταβολισμό από τους άνδρες και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συνεισφέρει στη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής τους. Ακόμη και η περίοδος των γυναικών φαίνεται να λειτουργεί θετικά και ως πλεονέκτημα, λόγω της μηνιαίας απώλειας και ανανέωσης αίματος.


Πηγή / Copyright: dailymail.co.uk
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here