Έρευνα σοκ: 2 ώρες στην οθόνη καταστρέφουν τον εγκέφαλο των παιδιών!

Μια νέα έρευνα έρχεται να μας επιβεβαιώσει αυτό που λίγο πολύ όλοι ξέραμε: 2 ώρες μπροστά σε μια οθόνη είτε τηλεόρασης, είτε υπολογιστή, είτε tablet καταστρέφει τον εγκέφαλο των παιδιών μας!

Η νέα σοκαριστική αυτή έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health, προ ολίγων ημερών και κάνει λόγο για τις επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών μας από την υπερέκθεση τους στις οθόνες όλων των ηλεκτρονικών μέσων.

Καναδοί επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα από 4.500 παιδιά στις ΗΠΑ, ηλικίας από 8 έως 11 ετών και συνέκριναν τη χρήση της οθόνης με την απόδοσή τους σε μία εξέταση που μετρά την εξέλιξη του εγκεφάλου. Όπως απέδειξε η μελέτη, τα παιδιά που κάθονται στην οθόνη μέχρι 120 λεπτά είχαν καλύτερες επιδόσεις στην γλωσσική ικανότητα, την επεισοδιακή μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία, την προσοχή, την εργασιακή μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας.

Παράλληλα, πέραν του περιορισμού της έκθεσης στις οθόνες, διαπιστώθηκε ότι είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις τα παιδιά που κοιμούνται τουλάχιστον εννέα ώρες κάθε βράδυ και ασκούνται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.

Οι επιστήμονες, πάντως, επισημαίνουν ότι σ’ αυτόν τον τομέα πρέπει να γίνουν επιπλέον έρευνες. «Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη σύνδεση μεταξύ των ωρών μπροστά στην οθόνη και τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων και μελετών για την επίδραση του κάθε τύπου χρόνου που περνά μπροστά σε μία οθόνη, π.χ για εκπαιδευτικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνών της Οττάβα, Jeremy Walsh.

Επίσης η Dr Kirsten Corder, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge,η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι ως προς τα αποτελέσματα της αλλά ότι πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες και να διασταυρωθούν τα αποτελέσματα τους προτού δώσουμε τελικά πορίσματα.


Πηγή / Copyright: bbc.com
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here