Έρευνα: Οι αγχώδεις γονείς κάνουν αγχώδη παιδιά

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες μας ενημερώνει ότι οι αγχώδεις γονείς, που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματά τους ή να διασφαλίσουν ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, μεταφέρουν άθελά τους και ασυνείδητα άγχος στα παιδιά μετατρέποντας τα και εκείνα σε αγχώδεις χαρακτήρες.

Ποια είναι τα βασικά λάθη που κάνουν αυτοί οι γονείς; Πάμε να δούμε μερικά από αυτά παρακάτω.

Εκφράζουν μπροστά στο παιδί δικούς τους φόβους

Τα συναισθήματα των γονιών περνάνε στα παιδιά ακόμα κι αν εκείνοι προσπαθήσουν να τα κρύψουν. Πόσο μάλλον, εάν τα εκφράζουν μπροστά τους με χειρονομίες και λεκτικές υπερβολές. Εάν ένα παιδί βρίσκεται μπροστά την μαμά του την ώρα που εκείνη δυσανασχετεί για τη δουλειά της, εξωτερικεύει το άγχος της για τη σχέση της με τον σύζυγό της, γίνεται ο νούμερο ένας παραλήπτης όλων αυτών των αρνητικών συναισθημάτων. Ενδεχομένως ο γονιός να μην το καταλάβει εκείνη τη στιγμή, αλλά το παιδί εισπράττει τα άγχη που δεν του αναλογούν και δεν θα έπρεπε να το απασχολούν.

Έχουν υπερβολικές απαιτήσεις και προσδοκίες

Όλοι οι γονείς αγωνιούμε για την πορεία και το μέλλον των παιδιών μας. Συχνά αγωνιούμε τόσο πολύ που βιαζόμαστε να τα μεγαλώσουμε και τα γεμίζουμε ευθύνες που δεν μπορούν να σηκώσουν οι πλάτες τους. Ο πήχης ανεβαίνει με τα χρόνια και απαιτούμε από ένα εξάχρονο να μην κάνει ορθογραφικά λάθη ή από ένα δεκάχρονο να συμπεριφέρεται με  τη σοβαρότητα ενός εικοσάχρονου! Προσδοκίες στις οποίες τα παιδιά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Συγκρίνουν το παιδί τους με άλλα παιδιά ή με τα αδέλφια του

Το ίδιο άγχος νιώθει το παιδί όταν ο γονιός το συγκρίνει με άλλα παιδιά ή με τα αδέλφια του. «Ο τάδε έγραψε άριστα στα μαθηματικά, ενώ εσύ όχι!».  Η ανασφάλεια για το αν θα είναι ακόμα αποδεκτό, συμβαδίζει με το άγχος του γονιού αν θα μάθει μαθηματικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως κάθε παιδί είναι μοναδικό, ξεχωριστό και τέλειο με το δικό του τρόπο.


Πηγή / Copyright: manipalhospitals.com
Μετάφραση / Επιμέλεια άρθρου: hashtagnews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here